Ekteparet Axel og Ellen Lund.

Historie

  • Axel Lund kom til Norge som ganske ung, og etter noen år i Bergen ved Hotel Norge, kom han til Stavanger i 1921, der han på vegne av et "bergensk konsortium" overtok ledelsen av Hotel Victoria. Noe senere fikk han også ansvaret for Grand Hotel og Bjergsted restaurant. I løpet av disse årene traff han også Ellen Monsen, som han giftet seg med i 1925.

    Ekteparet Lund kjøpte Sola Strand Hotel i 1927, som den gang var et meget beskjedent etablissement, og utviklet dette til å bli et moderne badehotell. Da krigen kom, overtok tyskerne, og etter krigen var hotellet fullstendig nedslitt og ødelagt.

    Ellen og Axel brukte de første årene til å renovere og bygge opp igjen hotellet. Etter noen år kom ekteparet frem til at det var på tide å trappe ned, og uten barn som kunne overta, ble det derfor en løsning der hotellet og dets eiendeler ble overdratt til en stiftelse; Ellen & Axel Lunds stiftelse. Parallelt startet Axel Lund arbeidet med å få flyttet Norsk Hotellfagskole fra Hovseter i Oslo til Sola, og stiftelsen ble derfor en del av løsningen som innebar at Norsk Hotellfagskole var lokalisert på Sola Strand Hotel fra begynnelsen av 1950-tallet til 1973 da skolen ble flyttet til Ullandhaug og høyskole-miljøet der.

    Stiftelsen eide og drev Sola Strand Hotel fra 1951 til hotellet ble solgt i desember 2020. Axel Lund var utover 1900-tallet involvert i en rekke hoteller i Norge. I 1937 åpnet han Strand Hotel Fevik sammen med Sigfred Stephensen fra Oslo. Allerede i 1938 ble Lund ansatt som administrerende direktør for Norges første store hotellkjede, Norsk Hotelkompagnie (NHK), som eide og/eller drev en rekke av våre største turisthoteller i kortere eller lengre perioder. Det var først og fremst i denne stillingen han virkelig fikk utfolde sitt talent over et bredt register, med Dr. Holms Hotel på Geilo som base.

    Axel Lund var også en periode arbeidende styreformann ved Grand Hotel i Oslo, og ble utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden 1950 og innehaver av Kongens fortjenestemedalje i gull.

    Axel Lund døde i 1978, mens hans kone, Ellen levde frem til 1995.

  • Hotellfagsskolen startet opp lørdag 19. oktober 1912 i Bergen. Hovedtyngden av driften ble finansiert av Bergen by og stift. Direktør W. Platou la i åpningstalen vekt på at elevene skulle gå ut av denne skolen som ”lysende exempel for de senere elever” (Serie Aaa, L0001). Etter et par år ble skolen nedlagt, og styret vedtok på generalmøte i 1915 at den skulle flytte til Kristiania/Oslo samt at driften skulle overtas av Norsk Hotelforening (senere kalt Norsk Hotell- og Restaurantforbund). Men først 15. oktober 1926 startet skolen opp i et eget bygg i St. Olavsgt. 8A i Oslo med 18 elever. Under 2. verdenskrig ble skolens drift innstilt, men den ble gjenopptatt året etter.

    I 1952 flyttet skolen til leide lokaler i Sola strandhotell. Grunnen var blant annet at: ”Ellen og Axel Lund har i testamente av 10. januar 1951 bestemt at Sola Strand Hotel, hvor i innbefattet de faste eiendommer gnr. 14, bnr. 58, 60, 66, 69 og 78 i Sola med påstående bygninger og innretninger og alt inventar skal tilfalle Ellen og Axel Lunds Stiftelse, hvis formål skal være drift av Sola Strand Hotel i forbindelse med drift av hotelfagskole og kurser for hotell- og reiselivsfolk” (Z, L0001). Det første året på Sola ble det tatt opp 44 elever, 19 kvinner og 25 menn. I forbindelse med at skolen ble lagt til Sola, fikk undervisningen en mer praktisk opplæring. Det ble bl.a. undervist i: hotellinnredning, hotellorganisasjon og drift, varekunnskap og ernæringslære, kjøkkenteori og kjøkkenpraksis, menylære og kalkulasjon, borddekking og servering, vin- og øllære, turistgeografi, rettslære, norsk, engelsk og tysk, fransk, handelsregning, bokføring. Hotellet ble drevet som skole om vinteren og hotell i sommersesongen der elevene fikk relevant praksisplass.

    Skolen holdt til på Sola frem til de flyttet inn i Distrikthøgskolens bygg på Ullandhaug i 1974. Bakgrunnen for denne flyttingen var at Stortinget 12.12.1972 vedtok at det skulle bevilges penger til oppføring av nytt skolebygg for Norsk Hotelfagskole i forbindelse med Distrikthøgskolens undervisningsbygg på Ullandhaug. Men først i 1986 fikk skolen et eget bygg. Studietilbudet har gradvis utvidet seg. Det regionale høgskolestyret godkjente bl.a. opprettelse av og studieplan for 1 årig studium i Service management (sak 82/89). Og i og med at Norsk Hotellhøgskole var den eneste undervisningsinstitusjonen på høgskolenivå i Norden som utelukkende tilbød studier for fremtidige bedriftsledere i hotell- og restaurantnæringen og reiselivsbransjen generelt, ba styret også om at det skulle arbeides for realisering av at Norsk hotellhøgskole skulle bli Nordisk hotellhøgskole. Denne navneendringen fikk imidlertid aldri politisk gjennomslag.

    Norsk hotellfagskole/høgskole har i samarbeid med Norsk Hotell- og Restaurantforbund laget et utdanningstilbud rettet mot personer som ønsker å ta utdanning mens de er i jobb, bransjekurs. Disse kursene bestod av 60 timer med undervisning og ga vekttall dersom deltakerne avla eksamen. Skolen hadde også en periode på 1990-tallet et samarbeid med Finnmark distriktshøgskole der de tilbød 2-årig høgskolestudie i Hotelladministrasjon i Honningsvåg og 1-årig utdanning i Kjøkken- og restaurantledelse på Nordkapp. I 1992 kunne skolen tilby studier på hovedfagsnivå.

    Fra 1. august 1994 ble skolen, som i 1912 startet opp som et privat foretak, og som fra 1952-1973 var knyttet til Ellen og Axel Lunds Stiftelse, Avdeling Norsk hotellhøgskole under Høgskolen i Stavanger. Høgskolestatus hadde skolen hatt siden 1983, og statlig hadde den vært fra 1.1.1973, og den ble dermed formelt underlagt Kultur- og vitenskapsdepartementet. I 2002 ble Norsk hotellhøgskole slått sammen med Institutt for økonomi og ledelse, og dannet instituttet NHS-IØL. Den 28. november 2008 ble vedtaket opphevet, og Norsk hotellhøgskole ble et eget institutt igjen fra 1. juni 2009 med studenter innen hotelledelse og reiselivsledelse på bachelor-, master- og doktorgradsnivå.

    Kilde: Arkivportalen.no

Vårt FORMÅL

Ellen & Axel Lunds stiftelse har som formål å støtte prosjekter i reiselivsnæringen. I stiftelsens vedtekter heter det: "Stiftelsens formål er å yte økonomisk støtte til opplærlingsformål innenfor hotell, restaurant og reiselivsnæringen på den måten styret til enhver tid bestemmer. Dersom skole og kursvirksomhet drives med økonomisk støtte fra Ellen & Axel Lunds stiftelse, skal det ved bruk av skolenavn eller annen betegnelse opptas navnet Lund". 

Styret ønsker å prioritere prosjekter som kan vise til samarbeid mellom flere aktører, men er åpen for søknader fra enkeltaktører, bedrifter og organisasjoner. Formålet med prosjektene skal være rettet mot kompetanseutvikling og opplæring, men prosjekter rettet mot en kombinasjon av rekruttering og kompetanse er også aktuelle. Styret ønsker at stiftelsen skal være en pådriver for å øke kompetansen innenfor hotell, restaurant -og reiseliv i Norge, og vil være en "koblingsboks" for næringen, akademia og fagopplæringen. Styret vil invitere til dialog og presentasjon av større prosjekter som er aktuelle for å motta midler, og er åpen for søknader fra hele landet. Ellen og Axel Lund var allerede i 1950 opptatt av opplæring og kompetanse, og besluttet derfor at livsverket skulle øremerkes dette formålet. Over flere år har vi sett at næringen sliter med mangel på fagpersoner og kompetanseutvikling. Stiftelsen har som mål å bidra til at utviklingen kan snus, og at arven fra Ellen og Axel Lund brukes til å støtte viktige prosjekter innenfor næringen, rettet mot dette formålet.

Styret

Styret i Ellen & Axel Lunds stiftelse består av 5 styremedlemmer som møtes 3 - 5 ganger per år. Et styremedlem kan maksimalt sitte i styret i 10 år.

Styret per 2023 - 2024:

Arne Ø. Joakimsen Styrets leder

Arne Ø. Joakimen har bransjeerfaring siden 1969 og er utdannet kokk med lederutdannelse fra Norsk Hotellfagskole. Han var daglig leder for Stavanger Hotell- og Restaurantdrift (Olav Thon Gruppen) fra 1978 - 1987 (De Røde Sjøhus, Restauranthuset Straen med flere). Joakimsen startet egen virksomhet i 1988 (Arne Joakimen AS/ Herlige Stavanger Restauranter) og etterhvert etablerte han over 20 serveringssteder og et hotell i regionen. Kjent i dag er bl.a. Villa 22, NB Sørensen, Newsman, Bevaremegvel, Burger & Beers, Matsalen, Testa Rossa og Stavangeren.

Maren Skjelde Styremedlem

Maren Skjelde tok sin mastergrad på UiS avdeling Norsk Hotellhøgskole, med 1 år i New Zealand som en del av studiet. Hun har arbeidet med ledelse innen hotell og restaurant i 20 år, blant annet på høyfjellshotellet Hotel Finse 1222. Maren er i dag daglig leder i Gladmat AS, og det har hun vært siden 2018.

Annie Haver Styremedlem

Annie Haver har Bachelorgrad i Serviceledelse ved Norsk Hotellhøgskole (NHS), Universitetet i Stavanger (UiS) og  Mastergrad i Endringsledelse (NHH/UiS). Hun har 15 års ledererfaring fra hotellbransjen, blant annet ved Radisson SAS Hotels (både nasjonalt og internasjonalt) og som hotelldirektør ved Smarthotel Forus. Annie har en doktorgrad i ledelse ved NHS/UiS og jobber i dag som førsteamanuensis ved NHS.

Laila Neverdahl Styremedlem

Laila Neverdahl er utdannet ved Norsk Hotellhøgskole. Hun jobbet fra 2001 til 2020 i ulike posisjoner i Nordic Choice (nå Strawberry), først innen salg og salgsledelse , deretter som direktør , driftsdirektør Clarion Hotel Norge og til slutt Senior Vice President Clarion Hotels Norden. Hun skiftet helt bransje i 2020 og leder nå Eiendomsmegler 1 SR Eiendom som har 34 kontorer i Sør Norge.

Cornelius Middelthon Styremedlem og sekretær

Cornelius tok sin utdannelse ved den skotske hotellhøgskolen, University of Strathclyde, i Glasgow. Han har jobbet i hotell -og reiselivsbransjen i mer enn 25 år, og har blant annet vært direktør ved Royal Garden Hotel i Trondheim, Hotel Norge og Radisson SAS Hotel Bryggen i Bergen, samt på Sola Strand Hotel. Han er nå daglig leder i KÅKÅ Kverulantkatedralen

kontakt

Ved spørsmål kan Cornelius Middelthon kontaktes;

cornelius.middelthon@lyse.net / tlf 95 10 20 28

Gå til søknadsside her